Mai mulți angajați ai Facebook au organizat luni un protest față de lipsa de reacție a președintelui companiei, Mark Zuckerberg, față de o serie de postări controversate ale președintelui Statelor Unite, Donald Trump, în contextul protestelor generate de cazul George Floyd.
Nemulțumirea angajaților Facebook vine după ce o serie de mesaje postate pe Twitter de președintele american a dus la reapariția discuțiilor privind responsabilitatea rețelelor sociale în legătură cu dezinformarea și încurajarea violenței în mediul online, informează CNN.
În weekend, Donald Trump a postat pe Twitter că „atunci când încep jafurile încep și gloanțele”, făcând referire la protestele violente provocate de moartea americanului George Floyd. Twitter a marcat postarea lui Trump ca încălcând regulamentul platformei referitor la încurajarea violenței, dar compania Facebook a fost criticată pentru că nu a luat și ea atitudine față de mesajul președintelui american.
În replică, Mark Zuckerberg a declarat luni că deși la nivel personal a avut „o reacție negativă viscerală” față de mesajul președintelui Statelor Unite, din punctul lui de vedere Facebook trebuie să respecte dreptul la libera exprimare.
Nemulțumiți de răspunsul șefului companiei, mulți dintre angajații Facebook, care încă lucrează de acasă, au decis să își ia o zi liberă de la serviciu luni, în semn de protest față de lipsa de atitudine a conducerii în legătură cu acest gen de mesaj.
Unii dintre angajați au fost mai vocali, chiar postând pe platforma rivală Twitter.
„Lucrez la Facebook și chiar nu sunt deloc mândru de felul în care ne-am prezentat”, a scris unul dintre angajații platformei pe Twitter.
Mai multe corporații americane s-au poziționat deja împotriva mesajelor președintelui american și, în general, față de atitudinea forțelor de ordine americane. Multe dintre aceste companii au donat deja milioane de dolari către grupurile care militează pentru protejarea drepturilor și libertăților cetățenești.
Protestele au izbucnit în Statele Unite după ce pe internet au apărut imagini cu arestarea unui bărbat de culoare, George Floyd. Bărbatul, în vârstă de 46 de ani, a fost încătușat de un polițist care, ulterior, s-a urcat cu genunchiul pe gâtul lui Floyd, cu toate că bărbatul fusese imobilizat și îl ruga pe polițist să nu mai stea cu genunchiul pe gâtul lui pentru că nu putea respira. Floyd a murit în urma intervenției polițistului.